Tuesday, June 23, 2009

dan bukan semuanya kita tahu..

sebelum aku dengn sesuka haty ibu jary aku menaip dgn lebey pantas dan energetic lagy,. gembira haty aku nk maklumkn kat satu dunia yg aku eiyh sorunk yg sgt sgt dan sgt suke menjadi observer,.[satu kerjaya yg tidak dibyr],.tapy jelas mndtgkn kegembiraan yg ala2 fun gitu ha2...
tapy ini x bermkna yg aku sesuke aty mentafsir org,.tell ya wut ''i hate myself when i hate others'' >???...
maty ko ler pak long,.plek..!
keyh biar gwa story haa...
dlu le kn,.
tyme gwa kecik2 dlu,.gwa nieyh curios orgnyer,.
iya..
sungguh..x tipu...
bukti..?
tyme brape ntah umur aku waktu aku frst tyme berkenlan ngn radio..
heh...
frst tyme aku jmpe radyo aku ske betul..
sebb die satu2 nyer bende yg kalo aku sepak k lempank k.,dier x berenty berckp..gelak2 lgy ue...
ye lar tyme ue gwa nomad lgy..
masok tadika un belum...
DJ un aku x taw tu per..
yg aku taw kalo 'ekor' radio ue aku x cucuh kt suis,.
tido bgn balek un aku x kn dgr dier berckp...
but still tyme ue aku x rase yg radio itu berfungsi dgn kerana aderwny letrik..
so bile aku xtaw segala mendek alah eiyh,.
my Brilliant otak pun dgn sesuke uratnyer membwt andain sendiri,.
n d bes andain otak aku bwt,.ialah...dalam radio tu aderw berpuluh2 org kecik yg tido mkn pakai mandi dlm tu,.[nak2 lak radyo tu besar lak an],.tambah pulak dgn segala crita dongeng yg aku baca
like thumbellina,n aderw ler lgy dwa tiga judul citer dongeng yg meneguhkan kepercayaan aku yg serasa aku biler dipikrkn sekarang agk bingai jugak ler..
ha2...
hari2 aku duduk depan radio tu ngn berharp yg 'org2 kecik' lam radio tu akn hulurkn tgn kelur salam ngn aku er..
kekadng tu sengaja aku offkn radio tyme mlm ats alasn..
'drg' letey n nk tido..
ha2..
tyme tu aku mang kagum ngn 'org2' kecik tu,.sebab drg bley berckp lama2,kadang2 ''drg'' menyanyi lgy ue..mcm2 genre lak ue,.pop rock,balada,.romantik ue pun rety..
ha2...
tapy lama2 biler masa terus berlalu dan daun terus berguguran,.ecece,.
aku mule sangsi,curiga dgn kewujudan ''org2'' kecik dlm radio ue..
at first aku pikr,.kalo la sumer rumah aderw radio cam aku eiyh,.
brape ribu juta agknyer ''org2'' kecik nieyh aderw lam dunia eiyh..
nape lak aku x nmpk perkmpungn drg ,shopping mall drg,ataw pun drg dtg senyap2 kt dapur umah tyme mlm2 nk mkn roty k...
aku plek,.
tapy cpt pulak otak aku bg alasan,.
otak aku kate ''bese lar ue.misty ler drg segan,tgk cam citer snow white,kan ke seven dwarfs tu duk lam utan,..segan lar tu..''
aku un yg serba bingai tyme ue,.berkata2 ler pelan2 lam aty..
ye ye x ye jugak an..
Then sampay ler part aku kenal ngn kaset,.tyme tu kemusykilan aku berada dithp tertggi,.kalo aderw bendera kt everest,.kt ujung bendera tu ler kemusykilan aku...
heh..
biler jer aku msuk kn kaset,.cam bese la,.org2 kecik tu akn bercakap,.biler aku pause,.
dier berenty,.
aku rewind,dier ulang balek sebijik2,.
ish2..
ebat tul..
kuat tul igtn ''org2'' kecik eiyh..
aku mle xpercaya,.pastu bley lak aku 'percepatkn' apa yg dier nk ckp..
ish2..
x kn la...
sampay ler satu masa,.
sum1 yg sgt byek aty tlh gtw aku sistem radio tu,.
heh..
waktu tu le aku taw sape DJ ,.
i said OOOwwh...
bru ler aku taw sattelite...
satu2 tang radio aku taw....camne nk bg radio tu ''berckp'' terang2..kne adjust btg besi silver ,.pnjng
kn,pendek kn k..senget kn k...
n yg paling penting skali,.
baru aku taw,.X der sekor un ORG KECIK lam radio..
startin from dat..
aku x penah merasa kesian lgy bile radio terpksa temn aku sampay kol dwa tiga pagy,.
coz aku taw die xkn letey...!
ha2...
heh..
biler aku citer kt korunk cenniey,.
misty korunk rasa ..
alahai..
bebalnyer le dak eiyh..
xkn itu un tataw..
haish...
sebnanya aku nk gtaw satu menderw jer...
yg sape un kiter ...
x semestinyerw kita tahu sume bnda..
aku xnk letk exmple like bdk engineer x tawu kerja doc,.doc tataw kerja arkitek,.
lastly korunk akn ckp
>memang ler,.itu bkn bidang pengkhususan dier...
heh.. itu ler pasal wa citer sumtin yg lebey general..
mungkin aderw je...sesape yg berpikiran cam aku gak...
WAKTU DULU2 ler....
actlly bile kite tataw sumtin,sebnanyer jawapn dier xderw ler jauh mne...
sekeliling kita gak,,.dlm setyp persoalan mesty ader jwpn..cume kekadang jwpn itu abstrk ataw x jerw...
like jawapn yg direct x tersirat,bley dpt on the spot gak cam exams..jwapn die da aderw an,.kalo pun lam exam kite xtaw,.last2 lecturer taw ckgu akn still gtaw gak.bg jawapn yg lebey byek lgy..
kalo jawpn yg abstrak,.
kadang2 die x perlukn pun kebijaksanaan kite,.
as an exmple,.
sum1 berprasangka buruk kt member dier,.
he or she said...''aish,.xkn dier marah kt aku kot..,pe yg aku da bwt eak..?''
mgkn kite xkn dpt jawapn yg betul kalo kite tnya member kiter tu sendry,.'' eiyh,sori ler kalo aderw terluka aty ker...''
untung le kalo dier gtaw,'aku maapkn,tapy aku xske ler ko bwt camtu,aku x selesa,.''
tapi for mst cases d answer we''ll be simply like...''ish2,pe ko ckp eiyh..taderw papa ler,aku letey jer..''
why lie dat,.?
cos manusia tu pikir yg kalo dier berterus trg like dat,.
wlpn dier get along balek,.akn semcm aderw satu keterbatasan lam relation ship itu,.
one of them would think,.i can't do this i can't do dat,.
but that doesn't mean dat questions like dat won't have answer,.d answers r just abstrak n it needs you to find ya own way in solving it,so that mender tu x jadik bebann kepala,.heh,.
same ler gak when you tell sum1,.''hey,i love you''
mgkn ker dier bls like ''owh ye ker.?same ler kiter,.jom kawen kt siam..!''
of cos la x kn..kadng2 dwa tiga ary bru taw,.
kadang2 berthn2,.
kadang2 tataw lngsung,.
tapy biler tataw lngsung tu,panday2 sedar ler da kne reject,.heh,.
pnjg gak kerepek yg aku karang eiyh kali ni..
ha2..
lastly,.
haty aku yg sentiasa suka nieyh,nk ler mengigtkn diri aku sendry n sesape jer yg kt luar saner..
''bertanyer la selalu,jgn la malu taw tersipu2 x kena waktu,ungkai kn la segala pertnyaan lam kepala spya permasalahan x jadik masalah..heh''
-moga kita semua akn terus berada ats satu jln yg hanya membwa kita kpd satu destinasi,.yg pastinyer disitulah persoalan kita ttg neraka dan syurga akn terjawab...amin.

Saturday, June 6, 2009

[..ajal? aku?..]

pernah ker kiter terpikir,
satu ary kiter sakiyt kepala,sakiyt sgt2,
kiter pun jumper doc,
lam perjlnn nk jumper doc,
kiter hnyer pikir,
haiyyy..
asal ler tyme2 cenni lak aku bley sakiyt,
ntah per le obat yg doc bg nntiyh..
arap2 x pahit..!
abeh doc cek,.
kite pun chow kuar bilik lepak luar...
kepala still berdenyut2,.
x kesa ler..
papa al ..
lyn Tb kt luar..
lantak ler citer busan ke aper...
pas 3 jam,.
doc pggl msok bilik..
ngn muke yg ala2 x kentut sebulan bab da tggu punyer lamer,.
kita un duduk ler tas kosi pan doc ue...
doc tu senyum tawar,.
dier kate sory sebab lmbt sgt,.
kiter diam jer,.
mata pandang pen ats meja,.
aty merungut,.
ish..
ckp jer ler apa pasal aku sakiyt,.
bnyk bunyi tol la doc eiyh...
doc ue un stat bicara dier..
tady doc ue senyum,skunk dier da x senyum da,.
nk kne repot eiyh kt kaunter perkhidmtn,.
kedekut senyum tol la...
''dik,.nmpk x semut besar kt dinding ue..?''
-merepek lgy doc eiyh.,
''nmpk jer doc,.nape..?''
''agk2 die kuar sarang pukul bape pagy..?''
-ntah ler..
''herm,.pukul bape pun dier kluar tu x pentingkn''
''tapy saya nk tanyer kamu,knape dier kluar dary sarang..?''
tuk caryk rezeki ler kan..?
-mesty ler sengal{lam aty jer}
''agk2 ler kan,biler plak dier balek..?''
-kalo idop dier balek,kalo maty naseb dier ler..nk bwt camner...
doctor ue senyum jer,.
mayb dier da taw kot dak eiyh da berbulu lepak lame2 lam bilik dier...
then doc ue pandang kiter,.
tepat lam mata kita,.
n dier kater.,
''dik,idop kita x da jauh beza sgt pun ngn semut tu,.
hari ni kita ader ats dunia sebab apa..?
untuk penuh kn sumer tanggungjwab kita rite..?
tanggung jawab ngn islam,ngn ibu bapa,n bnyk lgy tanggung jwab,.
tapy akhir kita x same ngn semut tu,.
bila mana semut tu kluar,.
dier x penah taw yg dier akn balek sarang dier balek,.
kalo dier balek,.dpt ler dier bwk sikiyt maknn tuk koloni dier,
kalo dier maty pun bknnyer ader mne2 semut yg perasan,.the ANT LIFE will just move on.,
tapy adek beruntung,sebab adek manusia,
adek ader kluarga,adek taw tanggung jwab adek,n adek juga taw yg bila adek sampy kt dlm dunia eiyh,.
satu masa adek tetap akn kembali,.
cume bila waktunyer jer yg jadi rahsia,.
-haish,doc eiyh makin plek lar..
kita mule rase x sedap aty,..
''doc sebnanya,saya sakiyt apa..?''
doctor ue diam,.
dier letak pen dier lam poket,
''dik,tanda ALLAH syg hamba dier,dier akn bg agama kt hamba dier,.''
kalo ALLAH lebeih sygkn hamba dier,dier akn susahkn hamba dier tuk agama dier''
''hari ni,ALLAH sgt sygkn kamu,dier telah pilih kamu drpd bnyk2 manusia,untuk lalui satu ujian yg sgt berat,
''kamu positif nasal cancer''
haa..?!
[x caye]
apa dier..?
''sabar dik,.ujian makmal kami mendapaty kamu sah menghidap kanser hidung,.''
kita tersandar,.
diam,.
aty x pecaye,.
berjuta kali kita bisik kn lam aty,.-doc eiyh penipu besar.,doc eiyh penipu besar,.doc eiy...
''minta maaf,kamu terlalu lambt,sekrg cancer kamu di tahp 4..
-thp 4 doc..?
x perlu dipksa,setitik air jernih[yg mcm dlm iklan air mineral lam tv],.laju mengalir dan berenty kat dagu,n menitis tas dada,.
segala bongkak,marah,bengang ngn doc ue terus lebur,cair cam aiskrim bwh matahry,.
-ngn sore pelan,kita pun tanyer,.betul ke doc,da x der pape yg saya bley lakukn..?
''dik,mustahil utk saya katakn yg x da aper bley dilakukn lgy,.''kerana setyap penykit itu kn ader ubatnyer,.''
-''kita un mengangguk lemah''
''dik,macmana un doc2 akn bwt yg terbyek,.''
saya x berani tuk bg kamu harapan yg terlalu tggi,yg kamu akn sembuh,.
tapy suke utk saye igtkn kamu..
sakiyt kamu ni bkn akhir segala perkara,.
memndngkn sakiyt kamu di paras kritikal,.mgkn kamu akn idop lam masa beberapa bulan lgy,.
andai ader keajaiban yg ALLAH nk tunjuk,mgkn kamu akn sembuh,.
tapy apa pun,. itu bkn ukuran yg sebananya,.
kamu taw kn ,.
apa yg perlu dibawa seorg islam yg maty ke alam akhirt,.
x lyen x bukan iman dan amal,.
ALLAH telah bg kamu satu peringtn yg cukup jelas..
DIA nk kamu taw,yg kamu semkin hampir dengnnya,.
mgkn kamu terlalu lalai selama eiyh,.
kerana kasihNYA,.
dier ign kamu kembali semula ats jln yg lurus,..
pecaya lah,.dlm setyap perkara DIA telah sembunyikn hikmah yg kita x tahu,.
bersyukur lah dik,ALLAH x ambil nyawa kamu secra mengejut,.
-lama kita tenung lantay bilik doc ue yg xderk selawa mne dibndingkn ngn tile tandas hotel hilton, .
-tima kaseh doc,.
''same2,dtg balek lusa,.saya akn bincang ngn kamu rawtn yg terbyek tuk kamu''
-insyaallah,.
>mgkn aku bukan ler penghidap kanser seperty dak yg aku gmbrkn lam tulesan aku eiyh..
mgkn kamu juga bukan,.
tapy seandainya la.,
seandainya,.
kita 'dipilih' tuk jadik budak tu,.
kuat ker kite,.?
cukup tabah ker kita,.?
down x kita lepas tu,.?
mgkn ker kita jadik lebey diam?
mungkin...
apa pun x mustahil,.
''memang kita x taw,bila kita akn maty,macm mana?,sakiyt ker,.?tapy yg pasty sumer antara kiter taw yg kiter akn bersalaman juga dengn maut ,.mgkn bukan arini,mgnkn esok,atw lusa,.ampunkn ku ALLAH,.dosaku mengunung..!

Thursday, April 16, 2009

[..biler jari aku menary..]

nyamuk dan lebah, dwa makhluk yg sama2 bizi, tapi kenapa biler ujung hari, hanya nyamuk yg dibunuh? ini kerana ,,. bukanlah org nilai kibizian kita, tapi utk ape kita disibukkn, lihat saja, si lebah membawa madu, dan ia di bela,si nyamuk membawa darah, nk bela gak,,? mkn kuali ler nyamuk eiyh kt umah aku,.hak2

Friday, April 10, 2009

[shorty]..

Aku berbangga... in lah post plng pendek penah aku bwt.. so ats kebangaan yg x bersudah eiyh aku nk berucap sikeyt ler.. jap amaran>post ini adlh post yg pling bosan., ulang>bosan.. teruskn membaca jika anda rasa anda adlh dlm kalngn d 'chosen one'..wah..! keyh.. gua nk ucap kn tahniah kepada perdana menteri baru malaysia iaitu abg Najib kita ats kejayaan beliau membentuk satu kabinet yg bakal menyatukan malaysia..[ bilang nya gitu seyh...].. x kesa ler.. wa pon bknnyer menyebalhi mana2..sebut ler PAS,PKR,UMNO,aper lagy kunci?mangga x pon betik.,sori ler.,stand gua x samer ler ngn falsafah korg...n ditegaskn sekali2 ataw on dwa kali ker tiga kali er.. aku x kn bentuk parti aku sendiri..! coz aku,. coz...... aku......... coz aku...eee segan le nk cakp.. coz aku ler aku,.aku ler pak long,.aku ler perdana menteri kepada diri aku sendiri.,aku ler pengurus kewangan kepad dompet yg jarang2 gemok eiyh.,aku ler tukang rasa mknann yg mak aku masak.,n apa lagy.,haa..! aku bkn ko.. itu yg penting.,x phm..? sukaty aku ler.., mana aderw aku dibayar tuk memahamkn korang..ha2.. cerita sal pour-lee-tick eiyh... gua nk open story sikeyt ler... cennieyh ler... aku on x taw caner..,tapy time kecik2 lu aku penah aderw impian ler.,.kalo aku gtaw korg mesty krg rasa eiyh impian yg gila, x masok akal ,bodoh bangang, tolol,ataw pon,mesty korg akn kata ''budak eiyh mesty menyusu x abeh eiyh.,x bley pakai langsung otak dier eiyh...'' ntah ler..terpulang ler kt korang...tapi aku x rasa pe yg aku impikan eiyh mustahil.. ermm,,per yg aku impi..? aku impikan PAS,UMNO,KEADILAN n segala mcm bentuk parti melayu bersatu ,.mgkn bkn bwh satu nama parti.,tapi DALAM SATU HATI., aku x bermksod nk wujudkn perkauman..tapi korg sendiri tgk ler.. yg gado sama2 parti..melayu yg berpecah sana sini pon ..melayu kalo melayu tu sendiri blom bersatu ermm pikir2 ler... macamna plak MALAYSIA nk bersatu.. aku bengang biler org yg sebaya ngn aku udarakn suggestion,n mentah2 cadangan depa ditolak.. alsn> KO KICIK LAGY.,APE KO TAW., okeyla pakcik2 yg da besar.,yg da matang.,yg da beruban bulu kat dada.,. mgkn aku belum cukop dewasa.,tapi sekurang2 nyer aku x panday nk tipu diri aku sendiri,.aku suarakn ape yg aku rasa.,aku mgkn bkn politician,.mayb aku juga bkn ler org2 penting yg jln kat pasar seni on ats permaidani bulu merah., tapi aku lead liyfe aku sendiri.. aku xidop dlm dunia aku sendiri.. bab mang aku xkn rasa dunia eiyh aku yg punyer kerna asal aku jln sikeyt aku nmpk monyet,sikyt lgy jalan gua akn nmpk plak tikus2 kecik berlari2 anak bwh meja mkn kdai mamak terdekat dri umah gua.. so gua kne lar terima hakikat yg idop eiyh kena sharin2.,tolak ansur ler kira.. an mayB itu ler penyelesain kepada kemelut perpaduan tanah melayu eiyh.. ntah ler.. serasa aku ler...

Friday, March 27, 2009

[bkn selalu]

Kadang2 aku termenung,

Kadang2 aku berangan,

Kadang2 aku senyum sorang2,

Kadang2 aku resah,

Kadang2 aku soal driy sendriy,[mcm2]

Kadang2 aku terfikir ‘’ nape aku idop..? ‘’

Kadang2 aku down ngan diri sendry,

Kadang2 aku rase aku hipokrit,

Kadang2 aku sunyi,

Kadang2 haty aku kosong,,

Kadang2 aku rase semacam ada yg x kena,

Kadang2 aku lupe letak kunci umah kt nerw,

Kadang2 aku lupe tarikh lahir family aku,member2, n cikgu2,

Kadang2 aku mengeluh,

Kadang2 aku main ngn perasaan,

Kadang2 aku sajerw jer x contact member2 sampay berbulan2 lamernyerw,

Kadang2 aku dgr org kata aku sombong,

Kadang2 biler aku jumper org aku kata ‘’ hi ‘’,

Kadang2 aku benci org2 yg kaco n msok campur urusan aku,

Kadang2 aku salah tafsir org disekeliling aku,

Kadang2 biler org tanyer ‘’ ko bwat perw nieyh..? ‘’ cepat jerw aku jwb

‘’pe ko nk taw ko kicik agy.. ‘’

Kadang2 aku rasa.. ‘’ ha2..ko lgy lopek dry aku..! ‘’

Kadang2 member2 dtg kt aku ngadu,. ‘’weyh aku der mslah lerw ‘’

Kadang2 aku xnk down ngn org lyen

Kadang2 biler aku diri kt dpn khlayak tetiber jerw..

‘’ gilerw ler..sume org dgr ckp ko.. ‘’

Kadang2 aku rase aku terlalu lembab

Tpi an…

Dlm kadang2 aku termenung tu aku rase hepi giler,.

Dlm kadang2 aku berangn,aku rasa aku ler yg layak ganti kn obama,,

[berangn le kn..]

Biler aku senyum sorang2,.bru aku taw bnyk perkara yg aku terlepas

pandang..

Sesekali biler aku resah,aku kata.. ‘’pdn muke..! bwt lgy keje last minute..!.. ‘’

Biler aku soal diri sendri bru aku taw lemahnya aku..

Biler aku x taw nape aku idop,saat tu ler aku taw betapa pentingnya peranan ulama’..

Aku x ske rasa down,tpi biler aku dapat rasa, bru aku taw..pedihnya..!

Biler sesekali aku rase hipokrit [munafiq].,aku rasa malu ngn diri sendiri..

Biler aku rase sunyi,aku bersyukur mata aku silau dek matahari kerana aku taw aderw tempat lgy sunyi yg lngsung xderk cahaya..

Bilerw aty aku kosong..aku taw aku mkin lalai..

Biler jer ader yg x kena,aku taw aku x ptot salahkn org lyen..

Biler kunci umah lpe ltk ner.,haa.,merasa ler nonggeng2 bwh kosi meja,.

Biler kadang2 aku lupe tarikh lahir member2,family n cikgu2..selamanya aku arap depa phm yg aku eiyh pelupa..

Bilerw aku mengeluh sorang2,sebenarnya aku da letih.,

Aku diajar bermain ngan perasaan supaya aku x bosan tuk tersenyum.,

Biler kadang2 aku x contact ngn member2 sampay berbulan2 lmenya..

Sebab aku xtaw nk ckp perw.,

Biler aku di cop sombong.,aku x pernh rsa aku ckup berkuasa membetulkn pndgn org lyen..

n Sekurang2nya ‘’ lauk ‘’ hidup aku x lerw tawar sangat..

Biler jumpa org aku ckp ‘’ hi ‘’ sebab aku sonok disindir balek ngan sapaan

’waalaikumsalam ‘’..

Biler org masok campur urusan idop aku, memang aku benci tapi menghargai kesudian mereka membetolkan kesilapan aku..

Biler aku salah tafsir org2 sekeliling aku,.

Aku membentak dlm aty ‘’ ko bajet ko tuhan..! ‘’

Biler aku ckp ‘’ ko nk taw bwt per..? ko kicik lgy.. ‘’bkn aku xnk kongsi..bley jer jdi aku nieyh pemegang amanah..

Biler aku kata ‘’ ha3,ko lgy lopek dri aku,.!!‘’

Aku berbisik,. ‘’ mgkn saja dier lebey rapat ngn ALLAH.. ‘’

Biler member2 gtaw depa aderw msalah,.

Aku taw aku mang x rety nk solve,.tpy aku bg depa pnjam telinga aku

[walupun selalu tersumbt ]

Biler aku xnk down ngn org lyen.,bkn aku nk bergado.,bley jer jdik aku blaja2 bergurau…

Bilerw aku rasa sume org dgr cakap aku,. Aku diamkn diri

Aku mencarut dlm haty ‘’ko x takut kerw kalo ko x amal ‘’

Biler aku rasa aku terlalu lembab,.aku ajk org yg lebey gemok dry aku tuk lumba lari.,sebab aku nk cicir kn dier tujuh tiang lampu..ha3

N biler KADANG2 korg rasa yg aku eiyh kuat merapu meraban merabun..

Hendaklah SELAMANYA korang taw aku pak long,AKU pemilik blog eiyh..

Kah3..

Saturday, March 21, 2009

[jgn simpan lam aty..]

13 things that makes my aty rase b’bulu giler…..

· Satu[1]..: aty aku mang bebulu…

Biler aku tga temenung thn dtg mnusia yg hensem k

X ensem erw, lawa x lawa ker n than tepuk bahu aku se’lembut2’ yg buley,.kalo bley tlng ikan yg aku tercekik stga jam lps on bley terkeluar..kejam2..

Mkin bebulu aty aku biler dier kte., ‘’ igt awek ea..? ‘’

Sib byek sengih aku yg agk2 kerang eiyh selalu slmtkn aku… apa depa pikia’ lam otak cek igt pompan jo ka…

~masih beku…

· Dua [2]…:aty aku mang bebulu….

Biler aku kuar p pekan pkai selipar fevret aku..>[selipar jepon].. n org ramay mengusha2 selipar jepon kesygn gua ngn pndgn yg seolah2 selipar gua telah mencuri setndn goreng pisang milik peniaga2 di pekan kjg..

P/S-not bad wut selipar kuning ngn jeans biru an..?

~memang bengang..

· Tiga [3]..: aty aku mang bebulu…

Biler air teh lebihan sarapan pg tdy yg aku simpan lam peti ais dgn tujuan menunggu TEH tersbut sejuk dan men’chillin’kan dikebas oleh adekku..oleh kerana bilangn adek bradek ku yg ramay maka kemalasan telah menjadi factor utama ku mls nk menyiasat siapakh yg menjdi dalang diseblik misteri kehilangan tehku…

~boleh ler dikatakn bengang..

· Empat [4]..: aty aku mang bebulu…

Biler brg2 yg bley la dikatakn kepunyaan ku diguna pakai sesuka aty..contoh mudah>tyap2 pgy akn aderw sorang budaks agk2 sebaya ngn aku,.sebelum pgy sekola dier akn cekau bedak proteks ku..siapa budaks tu..?ha2 rahsia..ckp ujung bulan..bedak yg sedahulunyer berat kini telah ringan,.baling kt tikus pon, tikus gelak..

~aty blom howt

· Lima[5]..aty aku mang bebulu…

Biler aku lalu jln kt dpn bilik guru skola aku..n secara tiber2 dan ajaib nyer muncul sekumpulan plja2 pu3 mem’block’ laluan aku…sakit2..terpksa aku meredah lautan manusia sebegitu dgn batuk,dehem n mcm2 bunyi lgy lerw yg pada pendpt aku dpt membelah drg spaye bdn gua yg ‘’agk agk ‘’ besar ini dpt mencelah dan bejumpe dgn guru-guru yg gua syg…

~boley thn lerw pnjg bulu yg tumbuh kt aty aku..sakiyt hearty..!

· Enam[6]…aty aku mang bebulu…

Biler aku pkai maxis..sering saja dwet aku hilang secara tiba2..nk call centre,. Otak aku membisik ‘’ jgn dir,. membazir.. ‘’… SSh2 fed up.aku tukar celcom..kalou celcom pon bwt prangai.. memang aku carik2 kn simcard ku.. and ku campur2 kn dgn dedak bgy ayam mkn…

~antara bengang dan geram…

· Tujuh[7]…aty aku mang bebulu…

Kalo aku masok kedai cd erh kedai dua hengget erw…penjaga kdai tersebut pasty dn pastynyerw akn membuntuti aku.,mana2 aku pigi dier ader..hey..!xderw privacy maa.. owg nk usha jerw bkn nk curi..untung lerw aku masok kdai ko drpd aku lnggan pirats2 kt luar uh…last2 aku chow kerana sememangnyerw aku msok kedlm kedai tersebut tnpa terdetik sikit on niat nk mmbntu perniagaan beliau..ha2..

~aty cool..

· Lapan[8]..aty aku mang bebulu…

Biler tga lepak2 lam klas, tga rancak2 beborak..[bkn mgumpat ea..x myen ar,.nyah ngn ponds jerw yg kki ngumpt eiyh]..tetiber tu,,terbau satu bau yg agk2 x menyelerakn,lgy pedih biler ‘dier’ ader extract telo2 sikeyt..memang sakiyt..memang sakiyt haty..pastu jdi la insiden mengangkt sumph bg melepaskn diri masing dari dakwaan KENTUT..walopan selalunyer akn didapaty slah sorang dari kami juga yg melakukan jenayah tersebut..tpi kadangkala aderw jgak kes dimana sumer didapty X BERSALAH…haa..mcm maner tuh..?mgkn kah kaum hawa yg telah melepaskn gas asli tersebut..? baunyerw agk2 bley tahan ler..mati lalat…no comment..!

~x nk sejuk kn aty aku erw..ngaku lerw…

· Sembilan[9]….aty aku mang bebulu……

Biler tga aderw MOOD BLAJA than member2 ajk trun bwh..p water cooler…da ler biler nyek mood da ilang..lak tu trun2 water cooler x kuar air..kuar angin..!hangin ibu jari aku…seb byek pastu g jln2 sekitar bgnn sekola yg sememangnyerw x de apa2 tarikan di wktu sesi persekolahan..biler bosan nyek ats kacau org lyen..gelak3..sampay ckgu masuk..

~nk bengang on x ley,ske gak p water cooler lgy2 yg pu3 pnyer..jauh dan memakn masa…isk2 masa itu emas bro..

· Seploh[10]..aty aku mang bebulu..

Kalo tyme zmn skola dlu..balik2 dry skola angkat gayung,agkt towel bwk niat suci murni g kolah nk mandy,.masok2 kolah..pe aku nmpk..? air paras buku lali on x sampay.,mgknkh aku yg agk agk besar eiyh cukup tuk mndy air sebnyk tu?..hohoho..mne mgkn..!so mandy da x pat.,nyek dorm blek ar crik bantal.,[xderw baldi ataw gayung yg pecah ye..aku bkn jenis nk mengamuk mengapi x tentu arah..]

p/s-pesanan kpd junior2 skola cek…tolong jgn ‘jiblon’ tyme tengary.,senior2 hang sememangnyer akn mencry air lps sekola..

~mang panas aty,.tpi malam gua bls blek..naseb lerw kowang air keruh pgy2..hak

· Sebelas[11]..aty gua mang bebulu…

Biler wa pigi shoppin complex an wa nmpk pompan pkai bju serupa bikini,singlet..?xder gaye on..eloww..! kakak2 bikini sekalian yg suke pakai bju yg bley mnyebabkn mata2 kaum adam seperti kami ini berguling2 atas lantai tolong lerw crik baju yg SESUAI sikiyt g mall.,dlm tu kn sejuk.,pe gune korg pakai bju cam tu..,nk kata bawu blek pantai..kasut tumit tggi nk mampus..tajam lgy uh,,pttot lerw pon dinamakn shopping COMPLEX,,.sememangnyer tersgt2 ler complex pemikiran org yg berkunjung kesana..adoiyai… hawa2..percayalah laki yg menghampiri pompan SEXY n MEXY hanya lah kerana tuntutan nafsu semata2..sejaht2 mane pon laki,.x kn pernah dier rela memperisterikan seorg perlacur..bkn gua same kn taraf pompan sexy ngn pelacur..Cuma wa nk sebut kat sini jht mana pon laki dier tetap crik wanita yg baik2 gak..[dgn hrpn pompan tu dpt membawanya kembali kepngkal jln]..sory adam,.ALLAH maha adil dier yg tentukan siapa yg lyk ngn siapa..

· Doblas[12] ..aty aku mang bebulu ..

Tyme mata aku baru nk telelap.,lps lima minit aku settin tempat tidur aku.,.tetiber aku dgr bunyi kucing jantan ngn betina bergaduh2..eyh bukan bergaduh.,making love.,,fuh..!wahai kucing..korang lerw makhluk pling ‘diam’ skali kalo bab2 be’mesra’ eiyh..seb byek aku eiyh dikatakn pnday lerw gak bab2 memekakkn telinga.,.kalo lah aku tejaga tyme tidur disebabkn korang..memang sampay ke sumatera aku kejar korg..dpt..sorang aku letak kt semenanjung sorang kt sabah or Sarawak..ha2 pdn muke..biar merindu…

~ada hikmah disebalik penciptaan setyap sesuatu..ALLAH maha kuasa..

· Tiga belas[13]..aty aku mang bebulu..

Paling aku bebulu biler aku drive, n manusia yg menganggap dri mereka pro..likan aku dri belah kiri..eyyh.!!.sikiyt on aku x kesah lerw ko nk liken aku bape kali on,.evan kalo ko nk liken pastu ko u turn likan lgy on aku x kesah.,tpi tolong lerw phm..terang2 bwt masa skang aku lkt P kt belakng tu..cbe lar Pham sikiyt…kang aku remuk keta kowang,.kowang agkt court ler,.da la nk kne upah lawyer.,nk nyek trun agy..ko igt aku rjin nk trun nyek,trun nyek court.,bosan taw ak..byek aku kejar ayam..dpt aku sembilih bwt chicken chop..kenyang gak,,. ~tggu lerw P aku ilang..jgn sangka kelisa yg kecil x menyimpan seekor buaya..

Bnyk gak hal2 yg membulukan aty aku upernyerw..x pwas aty tol aku ngn tu..x pwas aty tol aku ngn ni…sampay biler..?sampay biler2..?isk2 x mungkin ler..after all..nape kita perlu membiarkn aty kita teros menerus howt ngn sumtin..bkn kerw kita ader choices samaada baik ataw bruk..pikirla kalo kita bengang ngn sumtin per kita dpt..so for all d things that I was bengang by..actually I had already forgave it..no need to keep it longer in our heart rite..but one thing that I cannot forgive for is d bikini gurlz n aunts n maybe for some cases even nannies..thats not between u n me.. coz its between u n ALLAH..if u ever felt shame why should u postpone ur repent..ALLAH is most forgiving..remember that..just don’t do syirik to him..insyaallah..!

Tuesday, March 10, 2009

[sanTan yg bersantai..]

Life is a basketful of smiles..!

Patut nyerw ary niey aku patut smpay masjid away sikeyt,.,lambt al-lembab tol aku eiyh[tpi xderw lerw sampay jln pun susun tapak satu2]hak3..,melampau tuh,,kne msok sekola rawatn otak uh,,.tpi pernh aku jmper auww org yg jln susun tapak, lgkh longkah pon kire jarak ‘tebing’ longkang auw..hee,,plek2..tpi bagos taw,,HATI~HATI namerwnyer tuh…

So per lgy,biler da lmbt.,mksodnyerw kne gegas lerw,,.so aku on gerak ler mandy sat,jakgi x mnympat da nk balek tuk mandy,da agk2 segar ubun2 akuh.,sarung baju n gegas trun bwh n I said tuh my abah.. ‘’abah idir gerak lu..”..n my abah pown reply.. ‘’haa..ye..nk pkai beskal mner,,?pkai beskal biru tuh ler,.yg itam pedal rosak..’’.. automatic lam hati wa kepala gua tiberw2 terpacul or tersasul or segala ter lar…dlm hati eiyh taw>aiyya..x’n nk gerak nyek beskal owt.,mandy peluh ark daku nntiyh..x ley jadi nieyh..but I kept my face cool n selamba papa wa mama..n I said back 2 him.. ‘’haa..?beskal..?xperw ler bah..idir pkai kelisa jerw ler,,.abah drive naza nntiyh..’’ it was not that easy for me to get the lampu warna rumput segar from him.. ‘’kelisa..?he asked my mom.. ‘’bley erw dier nieyh drive kelisa eiyh,,.? jln sebok uh,. I didn’t hear what my mom said but it’s enough 4 me to hear from my abah… ‘’haa..yerw ler.,jln byek2..jln ikut traffic lite,.’’ With an anak soleh loookin face I replied.. ‘’ ye2’’

It was not my first tyme drivin that ‘comeyl’ wa ketot wa kenit car.,its just their concerns bout me..P blom aderw,bru L,.clas mandu g baru skali..sowh pigi blaja mengeluh lerw,tidow lerw.,itu pasal lerw., Luckily it was just an auto..

Amek kunci an wa pon gerak lar.,pelan2 wa tekan minyak..pemandu berhemah maa,.dgn muke yg cool lgy selamba batu bata ..gua pon mrentas selautan tar yg ader dpn mata sehingga lerw sampay kat satu traffic..dgn cukup berhemah,lgy penyayang, daku pon tekan brek pelan2 sampay ler belenty,.bosan2 tggu lampu yg bley bertukar2 warna menjadi ijau blek..melilau lerw mata aku sebentar..melilau pnyerw melilau.,tergerak kalbu tuk usha mirror pandng belakang yg tergantung kt tengah2 ruang legar keta kenit uh.,

Nk dijadikan citer…dlm keta blkng [yg no platnyer aku bercadang tuk rahsiakan] aku terw nmpk satu couple..yg pompan tga pegang baby while yg laki tga drive..bkn mender eiyh yg menarik.,but the way this couple were spending their ‘precios tyme’ together-gether yg aku suke..

4 malaysians information..trfic lite tempat ku menetap sememangnyer lama dan mampu menguji kekuatan iman satu-satu orang..usha2 punya usha kat kete blkng gua.,apa yg bes wa nmpk..? ermm.,cenniey lar.,andai kata lar korg pasangn yg baru bekhawin,.misti masing2 tga HANGAT kn..?well bese lar loving couple lar katakn.,heh,ckp misti mau simpulnyer,kalo yg laki wah..!bicaranya lebey kurg gini lar,,>sayang,sayang., abang saaaaaayang sayang,,sayang,sayang, sayang pecaya x sayang kalo sayang ader kt tengah-tengaaaaaah lautan api abang saaaaaaaaangup berenang selamtkn sayang taw,,.dan sibetina yg lurus bendul,lgi lurus dari pensel adik gua yg bru diasah pasti akn dijawabyer>ye ker bang..?abang nieyh baik lar,makin saaaaayang,sayang kat abang., adooooiyy2,.bingkai kaca btol couple muda zaman skang eiyh kawen pon blom, ntah celah mana nk di cekaunya laut api pon aku x taw., laut air pon tenggelam x timbol.,huu,.bicara,.bicara., agaknya laut neraka kot, iyalah.,kat dunia dah ke hulu ke hilir,jantan mengheret betina,yg betina menonggeng2 ikut yg jantan hasilnya,. janin yg merah digonggong anjing,biler ditanyer perihal neraka wa syurga pasti jawapan anak muda> ‘’abang n kkak eiyh ustazah erh nk tegur2 kami ‘’, ataw yg lgy ‘’sedap ‘’ lgi tuk didengar.. ‘’boleh x jangan jaga tepi kain org,mak bapak x penah ajar ker ‘’..hurmm..nk dikata x berpendidikan, bergunung ijazah digenggamnya baik dri tadika mahupun menara gading semuanya melayakkannya dipanggil manusia terpelajar.,

Inilah padah biler ilmu dunia diasingkn dri ilmu akhirat., teruk lagi bagi yg tahu ilmu agama tpi x mau beramal, alasan yg diberi amat bodoh skali mengalahkan anjing yg x pernah bersekolah ‘’x sesuai ler bang amal agama zaman skang,nnti org pggl kami extremist agama,x maulah bang ‘’.,jahil2,.tpi mcm maner pon org yg ader kesedaran dlm agama tetap x bley benci golongn sebegini, kerana apa..? kerana Nabi kita sendiri x pernah membenci umatnyer,.kan2..?menjadi tanggungjawab memegang tgn mereka dan memimpin mereka kembali…insyaALLAH.,

Auwwchhaa..! teralih topic pulak,.keyh balik semula,.aggap lar korg bru berkhwin an..? misti masing2 tengah syang menyayang an.,tengah sayang ler katekn,. Agk2 cmner gelagat korg lam kete..?kalo yg puan tuh kemungkinan besar lerw,.tgnnyer lembut mengurut bahu si suami tersayang.,yg incik nyer plak setiap setengah saat pantas sungguh matenyer mengerling kearah si isteri rupawan,takot ler ilang tetiber kerw,.[x perwnah ader pnglamn on,. Sekadar lakonan semula pelakon2 cerita cinta yg drahsia’n tajuknyer].,sayang kn..?

Mender nieyh laer yg x pat aku nk tengok kt couple eiyh.,yg aku nmpk, si isteri yg tengah pegang baby uh terkumat-kamit mulutnye membce jampi..istimewanya jampi tersebut ialah kepantasan tutur katanya yg menyebabkan daku begitu sukar sekali tuk menafsir butir-butir katanya..apa yg daku pasti, drpd reaksi wajahnye yg masam ala-ala epal ijau yg kurang masak tnpa senyum, cukupla daku kategori kn jampi nya yg sgt ‘’ajaib’ itu dalam kategori yg tidak asing lagi bgi para suami dan murid2 sekolah, baik rendah mahupun menengah,.kategori BEBEL..!

Ape yg bes pulak pasal suami dier,.mamat uh tenang erw,,walaupun hampir2 banjir mobil beliau dek saliva istri beliau yg x pernh menunjukkn tanda2 nk berenti.,sempat agy mamat uh usha cermin pandang belakng gua sehinngakn bertentang mata gua ngan beliau..bagi mengelakkan diri mamat uh terasa segan kerana ader insan lain yg sejantina ngn beliau melihatnyer menjadi mangsa bebelan, dgn rasa penuh tanggungjawab gua pon menundukkan wajah,sambil dalm hati gua x berenti wa mohon kebahgiaan bgi pasngn tersebut,.cehhhh..! cm nk cerai jer plak daku story., bese lar tu kot masam manis berumah tangga.,what worth most is UNDERSTANDING.,p/s-ckp cam da khawin,.kalo belum on.,I’m still son of a married couple an.,sikeyt sebnyk nmpk gak per yg perlu ader.,I bet u all know it too..,

Tapi betol auw..saling paham memahami nieyh penting taw., x kesah lar lam apa perkara skali pon,., sports, friendship, politics, or even in international levels, such as PBB,OIC n such things like that ler,. cause what ,when u have understandings , u’ll also have team work, when u have team work u get to know a person better, from that u’ll have better friends, having better friends lead to better life right..? did’nt it all starts from a simple matter., take note too,,persefahaman hanya wujud dengan adanyerw SANGKA BAIK,, or in English having a positive perceptions to others,likely in Arabic we use to pronounce it husnu zhon.,

Thinking a while about the incident when I arrive at d mosque,.makes me smile,even when I was writing this article I was smiling,.just cannot barely think how wonderful that ALLAH arrange this whole world. From very important big matters to the tiniest matter exists., setiap satunya memberi kesan antra satu sama lain.,.its true, life is wonderful,especially when u get to know better d reason why ur living., so isn’t it good 4 us to smile together and b a part of a harmony life…maybe somehow.

Friday, March 6, 2009

[meminjam akal tuk berwfikir sejenak..]

Big things that were mistaken small..

First of all im letting all of u know that this article is 100% not written by me..its just an article that I pick from an Islamic magazine untitled [I]..this article was written by Ustaz Hj. Zaharuddin Hj Abdul Rahman a lecturer at Universiti Islam Antarabangsa Malaysia or likely known as UIAM..

It must be sumtin like an ‘’elephant givin birth to an ant’’ merely impossible for knowin that im writin back such article like this..tell u what,at first I was just glancing this magazine page by page..aku on x taw ats sbb aperw aku niyh mang kwat myelak kot berbnding membace..tpi bilerw aku ter pandang tajuk article eiyh tegrk lak plak nk BACE,,nk katerw tajuk dier feelin semacam xderw la plak..tajuk dier simple jerw..ringkas lak tuh.-Benarkah Ada Dakwah Remeh Dan Ranting?..ikutkn tajuk yg rgks sebegini pikir2 mang agk agk mustahil aku bley terbce..tpi ap daya kite nk halang kehendak ALLAH,.kan?kan?kan?

Aperw le gunerw korang dgr aku membebel lak nieyh..korg bce jerw ler sendry,x kn nk aku bce kn gak kowt..lemak krim tepu terlarut btol korang eiyh..korang xyah nk comment k rate kerw pasal perw yg korg bce nntiyh,,cukup lerw sekadar korg mmanfaatkn perw yg korg bce,n btolkn balek mind settin korg terhadap usaha2 murni ulama’2 kite..

Soalan:

Saya membaca satu berita yang seolah-olah menggambarkan rasa x setuju dengan usaha-usaha perubahan yang dibawa oleh sesetengah pihak kearah pengamalan islam hanya disebabkan perbezaan fahaman politik. Misalnya kerajaan negeri Kelantan yang memperkenalkan kod etika berpakain bagi peniaga wanita islam. Bagi sesetengah pihak itu hal remeh dan ranting. Apa pandangan Ustaz?

Jawapan:

Saya mengucapkan tahniah kerana pihak berwajib yang bersungguh melaksanakn eika sebegini.namun sudah pasti di zaman kerosakan akhlak dan kebanjiran masalah sosial ini, pelaksanaan etika ini akan dilihat PELIK, JANGGAL, ZALIM dan pelbagai lagi.

Bagi mereka yang memahami ISLAM dari sumber yang sahih.ia x pelik sama sekali malah tepat sekali terutamanya di waktu wanita keluar bekerja.

Sabda Nabi S.A.W yang ertinya:

‘’ Sesungguhnya Islam dahulu datang dalam keadaan asing, dan ia akan kembali semula dalam keadaan yang dilihat asing’’~[riwayat Muslim]

Al-Qadhi ‘iyadh mengulas bahawa di waktu islam muncul dahlu, ia hanya diamalkn oleh sebilangan kecil pengikut,justeru ajaran-ajarannya dilihat begitu pelik dan asing dari kebiasaan masyarakat Jahiliyyah,kemudian Islam tersebar luas di seluruh dunia. Sesudah itu, semakin ramay yang akan culas dari ajaran islam sehingga Islam tidak diamalkan kecuali oleh sedikit manusia sahaja. Tatkala itulah kumpulan yang ingin dan telah mengamalkan Islam akn dillihat begitu pelik oleh si jahil.munafiq dan kafir yang merupakan majority.

Inilah yang saya kira akn berlaku kepada usaha kerajaan Kelantan yang ingin melaksanakan etika berpakain ini. Pasti ramai yang akn mengecilkannya dari kelompok yang telah saya sebutkan diatas.

Isu remeh

Tidak kurang juga ada yang mengutuk usaha Kelantan ini sebagai usaha yang sgt kecil dan meninggalkan priority, tidak berbaloi, ranting dan lain2. jika berjaya ,ia kejayaan remeh,demikianlah kesimmpulan yang lahir dr minda si pengkritik.

Saya terigt ketika saya muncul secara live di RTM beberapa ketika yg lalu membicarakan persoalan harta dan pandapatan syubhat dalm urusan kewngn harian, ad seorang pemanggil yang saya x pasti ingin bertnyakan soalan ataw pandgn, individu yang bertanya iut berkata:

‘’bukankah isu yang sedang kita bincangkan ini hanya isu ranting,malah banyak lagi isu besar yang patut dibincang..bla3..”

Itulah poin utama komennya, ia seolah-olah x puas hati kerana kononnya kami membuang masa membincangkan perkara ranting,meninggalkan perbincangn hal besar dan usul. Panjang sekiranya saya ingin mengulas benar2, namun cukuplah ia usul dan kekal pengharamanya hingga hari kiamat. Malah ia memberi kesan kepada seluruh system iman dan nilai seseorang.demikian juga isu aurat dan zina.

Selain itu, ingi saya tegaskan sikap sombong dan besar diri beberapa individu yang KONONNYA merekalah juara dalam isu besar dan isu usul sehingga memperkecilkan kerja dan kebaikan org lain. Sikap ini perlu dijauhi sama sekali.

Benar, saya selalu mendengar kutukan dari satu piihak terhadap usaha kebaikan Islam yang cuba dilakukan oleh pihak lain hanya kerana kononnya ia isu kecil dan ranting. Lalu diikuti kutukan itu dengan merendah2kan tugasan dan usaha yang dilakukan. Ia x sama sekali dari cara Islam.

Dakwah politik kepartian?

Samalah juga dengan mereka yang berjuang Islam melalui sesuatu ‘’platform’’, akn memperkecilkan usaha dakwah pendakwah lain yang tidak melalui wadah yang sama dengan mereka. Sebagai contoh, kerap kita melihat kejumudan minda beberapa individu yang berjuang Islam melalui poltik kepartian,lalu diremahkan dan dikutuk semua yang x berjuang islam secara terangn seperti mereka. Dicemuh kononnya ‘tercicir’ dari jalan dakwah. Apa mereka igt dakwah itu khas buat mereka, tertipu sungguh mereka dengan permainan perasaan oleh syaitan.

Astaghfirullah,tidak sedarkah mereka ianya satu penyakit ‘ujub’ dan merasa diri hebat dengn jalan perjuangan itu. Memperjuangkan Islam punyai cara yg luas dan pelbagai,tidak perlu semua mengikut rentak dan cara yang sama,kaedah perlu dipelbagai sesuai dengan kumpulan sasaran.

Bahkan berjuang islam melalui politik kepartian itu sendiri amat luas skopnya, dan bukan hanya dengan berterus- terang sebagai ahli atau pimpinan parti tertentu. Berceramah di musim pilihan raya atas pentas,berdemonstrasi aman,menyerah memorandum,mengulas isu politk kepartian dengan terus terang dan lain2 atas nama parti. Inilah saja yang dikategorikan berani dan berjuang islam oleh segelintir mereka. Kita dapt lihat di zaman ini, begitu ramai ulama berperanan walaupun tanpa komited dengan parti politik kepartian tertentu. Seperti syeikh Yusuf Al-Qaradawi,Syiekh DR. Wahbah Az-Zuahyli,DR. Ramadan Al-buti dan ramai lagi. Buku tulisan mereka,kertas kerja pembentangan mereka tersebar seluruh dunia dan dimanfaatkan oleh kawan mahupun lawan,berparti dan x berparti.

Tidak dinafikan ramai juga yang mengambil jalan politik kepartian seperti syeikh DR. Abdullah Azzam,DR. Muhd Abu Faris,Syiekh DR. Hammam sa’id dan lain-lain. Justeru kedua-duanya punyai faedah dan kelebihan masing-masing,menafikan usaha kedua-dua pihak adalah kejahilan yg amat menyedihkan.

Apa yang penting untk difahami,biarlah setiap org berjuang dengan cara mereka. Anda tidak tahu manakah yang lebih utama,berjasa dan lebih ihklas di sisi ALLAH SWT. Ada yang berjuang Islam melalui politik,teruskn. Ada mengambil jalan akademik, ada yang yg ikut jln NGO, korporat, motivasi ,sekolah, tadika,menyediakan perniagaan dan makanan yang halal dan lain2. setiap satu melengkapi antara satu sama lain. Mana yang terbaik di sisi ALLAH, ia bergantung kepada dalaman, usaha bersungguh dan keikhlasan si pendakwah.

Firman ALLAH SWT yang bermaksod;

‘’katakanlah; tiap-tiap orang berbuat amalan menurut keadaanya masing2’’ maka tuhanmu lebih mengetahui siapa yang lebih benar jalannya’’~Al –Isra;84

Ibn Abbas menyatakan erti ’’ syakilatihi’’ dalam ayat tersebut ertinya ‘’sudut masing2’’ manakala sebahagian lain mengatakan berdasarkan niat masing2 [At-Tabari, 15/54; Al Qurtubi, 10/322]

Buat pihak yang suka dan berhasrat untuk mengutuk kerja dan usaha baik org lain, sedarilah anda sebenarnya sedang melakukan dosa dan menjauhkan orang dari islam dan hidayah ALLAH, disebutkan dalam sebuah hadis:

‘’janganlah kamu mencela apa jua perkara kebaikan [yang dilakukan]. Walaupun hanya sekadar seseorang bertemu saudaranya dengan wajah yang senyum dan riang’’~[riwayat Ahmad,dari hadis Jabir, no 19717]

Justeru apa jua kebaikan yang mampu diusahakan oleh seseorang ,kita ditegah untuk memperlecehkannya…

Nmpk nyerw takat tu jerw ler tulisan Ustaz Hj Zaharudin.,apa pon yg ditulis oleh beliau pastinya ad sesuatu yg ingin disampaikan oleh beliau samaada secara langsung ataw x…tpi ape yg pasti dan jelas di sini ialah kesatuan hati kte[umat Islam] merupakan elemen yg sgt penting dlm apa jua perkara, baik dari urusan harian hinggalah kesatuan hati kita dlm berdepan puak kuffar yg sudah semestinyerw sentiasa mengharpkn kejatuhan Islam…kesatuan hati ini pastinyerw x kn terhasil andai sekiranyerw hari ini dlm diri kita sendiri maseh ader perasaan ‘ujub’,merasa diri lebeyh bagus dari org lain.suka mengecil2kan usaha org laen dan yg lebeyh malang lgy jika sekiranyerw kita x memberi peluang kepada diri kita sendiri dalam melakukn satu perubahan kearah kebaikan yg kita sendiri sudah maklum akn manfaat yg akn kita perolehi..Wallahualam.

Powered by Blogger.